När gäller säkerhetsreglerna?
Så fort du är på en
tillfällig arbetsplats gäller regelverket SBF 506:1, dvs säkerhetsreglerna. Med tillfällig arbetsplats menar man alla arbetsplatser som inte är anpassade för syftet, dvs ej fast/permanent arbetsplats. Exempel på tillfällig arbetsplats är olika typer av byggarbetsplatser, service- och underhållsarbeten. Kom ihåg att på tillfällig arbetsplats är riskerna att betrakta som okända och behöver alltid en dokumenterad riskbedömning med tillståndsansvarig.
Vad menas med fast-/permanent arbetsplats?En fast arbetsplatsen ska vara anpassad för det specifika heta arbete som ska utföras på platsen, brandriskerna ska vara åtgärdade, exempel på en fast/permanent arbetsplats kan vara en plåtverkstad, mekanisk verkstad eller motsvarande, där riskerna för brand är skyddade så att brandrisk ska vara minimal. Kom ihåg att andra regelverk, istället för SBF 506:1, istället påverkar arbetet på den fasta/permanenta arbetsplatsen.
Vad gäller vid heta arbeten i skogen?
Om du till exempel ska arbeta på en skogsmaskin som står i skogen. Skogsmaskinen är försäkrad som motorfordon och där finns inga krav enligt SBF 506:1 kring brandfarliga heta arbeten. Du bör däremot ändå följa säkerhetsreglerna så gott du kan då en domstol mycket väl kan hänvisa till dessa om brand uppstår, då de betraktas som så kallad ”soft law” Det innebär att SBF 506:1 kan användas i bedömning om tex vårdslöshet. Detta beror på att säkerhetsreglerna är väl etablerade och ett mått på god brandsäkerhet, så kallad ”good practis”.
Om du arbetar på en fastighet i skogen så är vi tillbaka på SBF 506:1 och säkerhetsreglerna ska följas.
Vilken släckutrustning ska jag ha vid brandfarliga heta arbeten?
Vilken släckutrustning du ska ha beror på vad du utför ditt arbeten. Vad som gäller anges i SBF 506:1, SR 11, tabell 1.
Förenklat innebär det:
Vid takläggningsarbeten ska det finnas 3 pulversläckare eller 2 pulversläkare och brandslang, du ska dessutom ha tillgång till brytverktyg och ficklampa.
Vid alla andra brandfarliga heta arbeten är det 2 pulversläckare eller brandslang som gäller. Läs
säkerhetsreglerna i SBF 506:1Kan jag använda kolsyresläckare vid brandfarliga heta arbeten?
Ja, du får använda det släckmedel du anser lämpligt för ändamålet. Kom dock ihåg att den utrustning som anges i säkerhetsregel 11, är krav att ha tillgänglig på arbetsplatsen. Du får alltså inte ersätta pulversläckarna med annat, men komplettera går bra.
Läs
säkerhetsreglerna i SBF 506:1Vem kan vara tillståndsansvarig?
Tillståndsansvarig blir man genom att beställaren av arbetet skriftligen utser den personen. Den som har rollen tillståndsansvarig är beställarens representant på arbetsplatsen och är den om är ytterst ansvarig för det brandfarliga heta arbetet. Du som tillståndsansvarig ska ”vara väl insatt
och uppdaterad med förutsättningarna som råder vid platsen där arbetet ska ske samt hur det ska utföras” (SR 1)
Som tillståndsansvarig ska du normalt vara certifierad, men det finns undantag enligt SR 2, se nedan.
”Den som inte regelbundet är tillståndsansvarig för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats kan undantas från att inneha personcertifikat. Undantaget får inte användas för att sprida tillståndsansvaret till flera personer utan personcertifikat i samma organisation. Med inte regelbundet avses maximalt tre brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats under en 12-månadersperiod.
Kommentar:
En bostadsrättsförening eller fåmansföretagare, som inte regelbundet är beställare av brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats, är exempel på när personcertifikat för tillståndsansvarig inte alltid krävs.” (SR 2)
Var får jag tag på tillstånd lista för brandfarliga heta arbeten?
Tillståndslistorna finns både i pappersform och i digital form.
Digitala tillstånd:Svebra erbjuder appen ”brandfarliga arbeten” som går att ladda ner från ”
App store” och ”
Google play”.
Brandskyddsföreningen erbjuder digitala tillstånd via Heta arbeten appen som går att ladda ner från ”
App store” och ”
Google play”, samt
app.hetaarbeten.se (krav på certifikat från brandskyddsföreningen)Båda apparna är gratis, men finns även som betalalternativ med fler funktioner.
Papperstillstånd:Tillstånd för utskrift går att ladda ner här:
SVEBRA /
BrandskyddsföreningenKan vi göra en egen tillståndslista?
Om ni har egna punkter ni vill ha med på erat tillstånd, ja då kan det vara lämpligt att ni tar fram en egen tillståndslista. Använd gärna Svebras eller Brandskyddsföreningens listor som grund och komplettera med de punkter ni vill lägga till, för att försäkra er att ni inte missar något.
Tillstånd i pdf-format:
SVEBRA /
BrandskyddsföreningenHur länge ska tillstånden sparas?
Det finns rekommendationer att tillstånd ska sparas i minst 1 år. Men det kan skilja sig mellan försäkringsbolag, så därför rekommenderas ni att kontrollera med erat försäkringsbolag.
Får jag som tillståndsansvarig delegera vidare uppgiften som tillståndsansvarig?
Ja, förutsatt att den som utsett dig, beställaren, skriftligen godkänt det.
”Den tillståndsansvarige får delegera sin arbetsuppgift endast om beställaren skriftligen medgivit detta. Det ska framgå av delegeringen om en vidaredelegering får ske. Tillståndsansvaret ska inte delegeras i flera led än nödvändigt.” (SR 1)
Hur ska en delegering se ut?
Det finns färdiga mallar för ändamålet.
Personlig deligering
Svebra / Brandskyddsföreningen
Fastighetsägare till entreprenör
Svebra / Brandskyddsföreningen
Kan jag få min utbildning i brandfarliga heta arbeten registrerad på mitt ID06?
Alla som går utbildningen för brandfarliga heta arbeten har möjlighet att registerna sig i ID06 kompetensdatabas. Det är deltagaren själv som väljer om hen vill registrera sig och gör registreringen i samband med certifiering.
De som går Brandskyddsföreningens kurs kan göra det via appen Heta Arbeten när som helst efter avslutad kurs.
Vad är SBF 506:1?
SBF 506:1 är regelverket med ”Säkerhetsregler för brandfarliga heta arbeten på tillfällig arbetsplats”. Dessa säkerhetsregler är inskrivna i försäkringsvillkoren i eran företagsförsäkring.
Läs mer om SBF 506:1Vad är SBF 507:1?
SBF 507:1 är ”Regler för smältning av asfalt vid arbeten på tak och balkonger” Detta regelverk talar om hur utrustning ska hanteras vid detta arbete.
Läs mer om SBF 507:1Vad är SBF 2022:1
SBF 2022 är den norm krav som styr konceptägarna (Svebra och brandskyddsföreningen) och därmed även behörighetsutbildningen brandfarliga heta arbeten.
Läs mer om SBF 2022:1Vad är SBF 2023:1
SBF 2023 är den Norm teknisk specifikation för gasolbrännare med kapslad låga, dvs regler kring det nya verktyg som får användas vid tätskiktsarbeten.
Läs mer om SBF 2023:1